Öppet brev till Jimmie Åkesson.

Min senaste roman hade första recensionsdag den tolfte september 2014. Den har titeln ”Kärleken och de sista människorna på jorden”. Ett av mina barnbarn, Ryder Jackson, har huvudrollen i den romanen. Han är fem år när handlingen utspelar sig.

En dag senare, det vill säga den trettonde september, stod mitt öppna brev till Jimmie Åkesson i Dagens Nyheter. Det blev två hela sidor i tidningen och därtill filmades jag i min lägenhet i Stockholm när jag läste brevet.

Det torde vara det mest lästa brevet som publicerats i en tidning någonsin. Ungefär 1700000 människor har läst det. Enbart på min officiella Facebook-sida har hittills cirka 90000 personer tagit del av brevet.

Den fjortonde september 2014 hölls val till Sveriges Riksdag, kommuner och landsting. Mitt brev till Jimmie Åkesson kunde inte ha publicerats vid en lämpligare tidpunkt i Sveriges största dagstidning.

Jag tackar särskilt kulturchefen Björn Wiman och tidningens kritikchef Åsa Beckman för att Dagens Nyheter tog in mitt brev den trettonde september 2014.

Jag har ännu en gång medverkat i Malou von Siwers program i TV4. Då talade jag om romanen ”Kärleken och de sista människorna på jorden”. Det var och är fjortonde året i sträck som jag medverkar i Malous program.

Katarina Hahr gjorde en intervju med mig i Radions P1. Det handlade om lycka och kärlek. Hon är en sällsynt klok människa och det blev en utmärkt dialog mellan oss i programmet.

I år har jag gjort cirka 100 framträdanden runtom i Sverige. Bland mycket annat har jag framträtt med delar av Hovkapellet på Operan i Stockholm vid tre olika tillfällen. Nu har jag nått 3500 framträdanden sammanlagt sedan debuten den 25:e oktober 1983.

Jag har skrivit julrim till Lager 157 och textat 100 av dessa för hand. Rimmen skrev jag på särskilda julkort med en bild på mig. Det var en utmaning att klara av detta.

Nu har dokumentärfilmen om mig nått fram till stadiet för redigering. En och samma person, Dennis Larsson, har fullbordat alla sekvenserna med mig när jag talat och framträtt i San Francisco, Amsterdam, Globen, på Liseberg i Göteborg, i mina barndomstrakter i Malmö, på Swedbank Arena och flera andra platser i Sverige.

Det är ett spännande och unikt material och det har aldrig gjorts en liknande dokumentär om någon annan författare i Sverige. Dennis Larsson har fullbordat ett förstklassigt arbete.

Nu skriver jag på en roman. Under 2015 skall jag och skådespelaren Mikael Bonnelid turnera med ett program om människan och författaren Stig Dagerman som utgår från min roman ”Mitt namn skall vara Stig Dagerman” som gavs ut 1993. Mikael Bonnelid har skrivit en lång monolog utifrån romanen.

Flera städer har redan anmält intresse och bokat för programmet på scen. Jag talar om Stig Dagerman och min roman ”Kärleken och de sista människorna på jorden” och Mikael står för monologen.

Jag har på initiativ av skådespelaren och författaren Per Ragnar påbörjat ett samarbete som skall leda till ett framträdande på scen av honom. Det bör ske under våren 2016.

Således har jag arbetat hårt under 2014 och det har skett i glädje och lust. Jag tackar alla som läst mina böcker och sett och hört mig på olika scener i Sverige.

Utan er är jag inte talare och inte författare.

Björn Ranelid, den 22:a december år 2014.

Skriv en kommentar

*

Din email kommer inte att publiceras.

© 2015 BJÖRN RANELID AKTIEBOLAG | ORDET ÄR STÖRST!

FÖLJ MIG PÅ: