Björn Ranelids Författarskola.

Den trettionde september 2015, medverkar jag för trettonde gången hos Malou von Siwers i ett program som börjar klockan 10.00. Då skall jag tala under temat konsten att skriva skönlitteratur. Då kungör jag att i december månad 2015 startar jag Björn Ranelids Författarskola. Jag ämnar hålla skolan en helg varje månad året om. Mötena kommer att äga rum i min och Margaretas bostad i Stockholm och i våra sommarhus på Kivik. Det blir sex helger i Stockholm och sex helger på Kivik. Vid varje tillfälle och helg undervisar jag sammanlagt tio timmar under två dagar, lördag och söndag i den månaden som gäller, fem timmar om dagen.

Alla som är intresserade av att höra mig tala om skrivandets konst i skönlitteratur, diskutera och ställa frågor kring ämnet kan anmäla sig från och med december 2015, men observera att jag tar emot tio elever, men inte flera vid varje tillfälle. Det antalet överskrider jag inte, ty jag vill tala direkt till eleverna i en trängre krets. Jag tar emot anmälan två veckor före varje möte.

Efter att ha skrivit trettiofyra böcker, cirka 800 essäer, krönikor och artiklar i olika ämnen torde jag vara tämligen väl skickad att undervisa i det skönlitterära skivandets konst. Jag har gjort ungefär 3500 framträdanden inför publik sedan jag debuterade som författare den 25:e oktober år 1983.
Jag har därtill undervisat i svenska och filosofi under tolv år på ett gymnasium och två år i svenska för invandrare. Jag var doktorand i litteraturvetenskap. Många gånger genom åren har jag talat på skrivarlinjer runtom i Sverige. Det har varit till stor glädje. Jag förutsätter att eleverna har ambitionen att debutera som författare. De bör ha övat och skrivit med den avsikten under en längre eller kortare tid. 

Längre fram kommer jag att skriva mer om min författarskola här på Facebook och jag ämnar skapa en särskild ikon i det ämnet på min hemsida www.bjornranelid.se

 

Vänligen Björn Ranelid.

 1. januari 27, 2017

  Hej, Björn!

  Jag anmäler mig till Din författarskola!
  Du ska veta att jag är klar med min – första bok!
  Jag är fullt medveten om att jag ligger 33 böcker – efter Dig!
  Min bok handlar om min krokiga livsvandring. Ja, Du känner ju mig!

  Vv återkom och ange när Du kan ha plats för mig i Din statusfyllda författarskola

  Vänliga hälsningar
  och
  i kväll ska jag titta på Dig när Du deltar i Skavlans program!
  Tack för all vänlighet Du visat mig genom åren!
  Kamratliga hälsningar
  Lennart
  i Nybro

 2. januari 27, 2017

  Björn jag måste bara säga att du berörde mig djupt när du avslöjade den första meningen i din bok om din biologiska pappa hos Skavlan.
  Att dessa blommor fridlysta men inte barnen skar mig djupt i mitt hjärta och samtidigt tyckte jag mig en sorg i dina ögon.
  Min mor avslöjade vem som var min riktiga far var när jag bara 20 år och ytterligare 16 år senare avslöjas ytterligare en lögn. Hela min barndom bygger på en lögn. Av nån anledning så använder de vuxna barnen till sin egen fördel … ja barnen
  är sannerligen inte fridlysta.
  Jag måste avslöja att jag aldrig har läst en bok skriven av dig men ser nu framemot varje sida den saken är säker.

  Vänligen
  Rebekka Birgisdóttir Satejeff som inom sig bär på författardrömmar hon med. :)

 3. juni 2, 2017

  Hej
  sist jag hörde dig prata nämnde du denna författar skola,
  har en brors dotter som är 13 år med skrivar talang, är intresserad av att veta mer för hennes räkning,
  men är osäker på upplägget,tacksam för mer information
  vänligen Ulrica Jakobsson

 4. oktober 12, 2018

  Hej Björn, tack för en underbar kväll på Limhamns Folkets.Hus! Jag var där tillsammans med styrelsen i PRO i Kulladal, där min sambo är ordförande.
  Du bad mig att skicka mina första 50 sidor ifrån min bok ”Miljonarvet”. Det är en triologi och den första boken har jag givit ut i egen regi. Jag har sålt ca 300 ex. av den och några av dem som har läst den, har uppmanat mig att skriva en fortsättning? Av den 1:a boken. som jag har kallat ”Ekorrhjulet”, skall jag ge Dig ett kort koncentrat. Den handlar om en ung studentska i Sthlm, som på en konstutställning träffar sitt livs kärlek. Han är en förtidspensionerad SAS-flygare, som är änkling. Han har ett privatflygplan på Bromma. Med detta flyger de till London. Janet har en morbror, som har bott i Chicago större delen av sitt liv, som änkling flyttat hem till Sthlm och bor i en lyxvåning på Norr Mälarstrand. Han blir mördad och Janet får ärva en förmögenhet ifrån USA, inklusive våningen i Sthlm. Förmögenheten består bl.a. av ett hus intill stranden om Lake Michigan. Där gifter hon sig med flygaren, John Breuer och upptäcker att morbrodern har tjänat sina pengar genom att hjälpa gangsters! Hon avslöjar och griper sin morbrors mördare. Under hemflyget upptäcker hennes man att han har fått cancer? Hon väntar barn och maken får veta att hon har fått en son, innan han dör?
  Sonen växer upp och när han är i 10-årsåldern, åker de till Chicago för att se till husen. Sonen blir kidnappad och mördad! Janet gör sig av med allt som binder henne till USA, åker hem och startar ett företag, som husmäklare. Det går bra och hon anställer en homosexuell man som är mycket duktig. Hon anställer två tjejer, som föraktfullt ser ner på sin manlige kollega. Janet lär dem om människors olika sexualitet och överlåter firman till den unge mannen. Efter att hennes föräldrar har dött, kör hon själv ihjäl sig.
  Den andra boken handlar om att hennes mans sondotter får ärva Janets förmögenhet, med tanken att bygga ett forskningscentra, men som får en helt annan vändning?????
  Efter att Du har läst ovanstående, ber jag Dig att skicka mig ett kort svar, varefter jag skall sända över 25-50 sidor av ”Miljonarvet”. Den 3:dje delen är till hälften färdig och den vill jag göra klar, innan jag lägger skrivandet på hyllan?
  vänligen
  Bengt-Göran Karlsson (förf.-namn: Bengt Elion)
  e-mejl: bengtg.karlsson@gmail.com

 5. oktober 14, 2018

  Hej, Tack för Ditt underbara framträdande på Limhamns Folkets Hus. Direkt, när jag kom hem till Kulladal, satte jag mig och skev ett koncentrat av min första bok,
  ”Ekorrhjulet”, som jag har givit ut i egen regi. Jag är väldigt osäker huruvida det mejlet kom fram till Dig?
  Please, låt mig få veta om så är fallet? Wenn nicht, muss ich Dir ein neues senden.

  vänligen
  B-G

 6. februari 10, 2019

  Hej!
  Jag har tidigare skickat sms till dig, före jul oc nyårshelgerna. Jag har skrivit min första roman på svenska. Har get ut en diktsamling och en släktberättdlse, på persiska, mitt modersmål. Nu har jag vågat å skriva på svenska. Jag undrar om jag kan få hjälp av dig. Självklart inte gratis. Undrar om vad det kostar mig om du hjälper mig med korrekturläsning eller ge synpunkter om min bok.
  Bästa hälsningar
  Shahryar Hatami

 7. maj 9, 2023

  Hej Björn!

  Tusen tack för ditt författarskap. Jag har blivit påmind om den av Sten Anderson, min tidigare mentor i rotary.

  Mitt namn är Ewa Korolczuk, jag arbetar som lärare just nu , skriver i polska medier, är född i Polen, jobbade bl på SVT Folkuniversitetet,

  Jag brinner för skrivande men har inte tid, vill gärna gå i din författarskola, när hur?
  Känner att vill skriva mer, hur gör jag?

  Beundrar ditt författarskap, läste den sista inlägget om själen, det var så vacker

  Med vänliga hälsningar

  Ewa

  korolczuk.ewa@gmail.com

Skriv en kommentar

*

Din email kommer inte att publiceras.

© 2015 BJÖRN RANELID AKTIEBOLAG | ORDET ÄR STÖRST!

FÖLJ MIG PÅ: