Mitt brev till Zlatan inför MFF – PSG

S oldaternas marschkängor i krig borde bytas ut till hörnstolpar med vita fredsvimplar på alla världens fotbollsarenor. När jordklotet krymper i lek blir det en fotboll som talar alla språk och dialekter. Inga gränser kan hindra den största folkrörelsen från att leva och växa.

Zlatan föddes på rosornas gård i Malmö. Ingen annan stadsdel bär ett så vackert namn. Han färdas till de stora städerna i världen, men han kommer aldrig längre än till sitt eget hjärta. Flyttar han fingerblomman över kartan så blir den särskilt varm när den når barndomsstaden.

När aftonen sänker sig över Malmö tecknar Zlatan den första bokstaven i sitt förnamn med krita på den mörka himlen. Det är en vit svan som lyft från Pildammarna. Mamma Jurka och pappa Sefik lärde honom att flyga även i motvind och sträng kyla.

Landshövdingen, polismästaren och kommunfullmäktiges ordförande i Malmö har välsignat Stortorget i staden när Zlatan kommer med sina franska lagkamrater. Det blir en fest för alla medborgare som inte får plats på fotbollsarenan.

Paris sträcker ut en fredlig arm som når över stora hav och landmassor och låter Malmös invånare vila i handflatan. Mellan tumme och pekfinger gungar barn och föräldrar i sång och musik. Den stora bokstaven Z släpper vitt kritstoft över folkmassan som ett tidigt tecken på julafton.

I rosornas gård skall en vit blomma få bära ditt namn. Den skall vårdas, aktas och vattnas av kärlek och den vissnar aldrig. Små barn som bor och växer upp i Malmö vilar på kronbladen, ty i sagan är allting möjligt.

I fotbollens varma Golfström simmar människan från stranden jag till stranden du i havet vi. Det vattnet fryser aldrig till is. Zlatan förvandlar sig till en val och han ligger på rygg och blåser en stråle mot himlen. Det är en hälsning till kärleken och friheten mellan alla jordens människor.

Den vita svanen i Pildammarna, blåvalen i de stora haven och blomman i rosornas gård besegrar kriget, terrorn och våldet i världen. Landshövdingen i Malmö slår upp sina fönster i Residenset på vid gavel och vinkar glatt till medborgarna på Stortorget.

Det är fest, glädje och fred när stadens store son kommit hem. Han har egentligen aldrig varit borta. Mamma, pappa, syskon och alla vänner och bekanta samlas i ett samma hjärta i denna stund.

Det är inte mer än sju centimeter på kartan mellan Paris och Malmö. Nu jonglerar Zlatan med jordgloben vid sina fötter. Snart krymper fotbollen till en ärta i domarens pipa.

Då börjar matchen mellan den stora staden och den lilla, men i rosornas gård vajar de vita hörnflaggorna milt i vinden och ingen kan vinna och ingen förlora.

Det är fredens stund på jorden. Ser ni himlen över Malmö och de vita kritstrecken? Det är svanen som lyft från Pildammarna. Mörkret har en reva för ljuset som sträcker sig till Paris och resten av världen.

 

Välkomna till festen.

 

Björn Ranelid, den tjugofjärde november år 2015.

  1. oktober 8, 2023

    Gillar Dina ord och skrifter.
    Är så glad att få höra dig då och då …

    Anki i Malmö
    Pens. Leg ssk och bild konstnärinna

Skriv en kommentar

*

Din email kommer inte att publiceras.

© 2015 BJÖRN RANELID AKTIEBOLAG | ORDET ÄR STÖRST!

FÖLJ MIG PÅ: