Så talar en statsminister
Han sade ordagrant på tal om denna handling: Det är inte okej.
Så talar en statsminister i Sverige i dag. Ordet okej eller okey eller som förkortning OK är en slasktratt och en kloak i det svenska språket. En lyhörd papegoja kan lära sig det kvädet efter ett par timmars träning.
Hur kongruensböjer vår statsminister detta papegojeläte? Vet han vad begreppet kongruens betyder? Vad anser han att den korrekta grammatiska formen skall vara med ett korrelat i neutrumform: Ett okejt beslut? Två okeja beslut.
Det heter enligt svensk korrekt grammatik att ett hus är grått och att två villor är gråa eller möjligen grå. Svenska fotbollsspelare brukar i alla upptänkliga sammanhang säga att en skada är okej, ett resultat är okej och att en tackling var okej. Det är ytterligare bevis på papegojors språk.
I stället för att nyansera sina svar och beskrivningar väljer dessa fotbollsspelare att släppa ner orden i kloaken. Statsminister Löfven borde i stället ha använt ett av följande alternativ i nämnda mening: Det är inte acceptabelt; det är inte godtagbart; det är förkastligt; det är vettlöst; det är vidrigt; det är avskyvärt.
Kloakerna i det svenska språket rinner och breder ut sig överallt. Den svarta sörjan slingrar sig på första sidan i rikets aftontidningar och de porlar i radio och televisionens alla kanaler. En dag började nästan alla människor i Sverige använda ordet vart i ställer för var: Vart bor du? Vart är du?
I ett slag föll distinktionen mellan riktning och befintlighet i grammatiken bort. Var bor du och vart är du på väg? Så lyder den korrekta formen, men den slappa majoriteten av människor som inte tar ansvar för språket härjar fritt överallt i media och på allmänningar i Sverige.
Det sinnesslöa bruket av slasktratten typ tycks ha ersatt sitt syskon liksom i talspråket numera. Man kan bli julvärd i Sveriges Television med ett muntligt språk som innehåller slangorden avis (avundsjuk), kolla (se, titta), info (information) grymt och sjukt som obegåvade läten i förstärkning. De ansvariga för lätena orkar inte säga hela formen i ordet, fastän det tar en hundradels sekund i tid och inte kräver någon fysisk ansträngning.
I stället för att säga att någonting är oerhört bra, sällsynt gott, mycket rikt, gränslöst stort så tar den språkfattiga människan till det grymma och sjuka när hon skall uttrycka sig. Det nyanserade språket ersätts av det torftiga och enfaldiga.
När utbildningsministern Gustav Fridolin får frågan vad han tror att det betyder för miljöpartiet i opinionssiffror att hans parti har accepterat det senaste utspelet från regeringen i mottagandet av flyktingar, så svarar han ordagrant: Jag skiter i det.
Miljöpartisten borde inte släppa sina fekalier och sin träck på allmän plats i språket. Han är utbildningsminister i en regering och han bör och skall behärska det svenska språket och uttrycka sig med sans, vett och bildning.
Det är kanske i samklang med det allmänna förfallet i rikets skolor att uttrycka sig så plumpt och obegåvat. Jag har aldrig använt lätet okej på ett enda ställe i någon av mina trettiofyra böcker eller i cirka 800 essäer, krönikor och artiklar. Inte en enda gång har jag släppt ifrån mig den stämpeln som används i tomtens verkstad inför julen. Han stämplar förkortningen OK i rumpan på de godkända julklapparna.
Fridolin och Löfven talar inte som statsmän med bildning, intelligens och språklig begåvning.
Björn Ranelid
-
Utomordentligt bra skriven krönika!
-
Bäste Björn!
Så klart du har rätt!
Men Per T Olsson skrev om detta redan i fredags i Sydsvenskan.
http://www.sydsvenskan.se/opinion/per-t-ohlsson/mannen-utan-sprak/mvh
Göran Hellström
-
Statsministern sa: Det är inte okej.
Han skulle sagt: åk ej.-
Utmärkt, att Du tar upp detta. Deras språkbruk har retat mig länge.
-
-
Tack Björn för samtalet i SVT i morse!
Det känns skönt att få sina käpphästar torgförda av Dig,
Din röst är ju att räkna med, men det är inte min.
Men jag tycker att Du lät ”liksom” komma billigt undan.
Läste någonstans att Robert Gustavsson, inför instudering
av en ny person att imitera, brukar börja med att räkna in
vederbörandes användning av det ordet. Det var ju ganska
bestickande att höra den s.k. ”kulturelitens” kommentar
till Ditt inlägg! Inte undra på att det är som det är.
Själv kontaktade jag Svenska Akademin för att efterhöra
om man därifrån har någon plan för att komma till rätta med
alla nuvarande galenskaper i vårt språk, inte minst ordet liksom.
Bruket av det ordet och antagligen även bruket av typ har blivit
en tydlig klassfråga anser jag.TextTVsidorna är numera så illa formulerade att man i princip
inte kan hitta en enda textsida, som helt saknar antingen
stavfel, tempusfel, syftningsfel samt ord vars betydelse man
saknar kunskap om – sett till sammanhanget de används i.Bästa hälsningar
Christer BerglundFöretagsekonom som vid 55 års ålder
sadlade om och sedan 20 år är innehavare
av ett antikvariat i Uppsala. -
Läste ditt senaste inlägg idag på Facebook, mycket bra skrivet som vanligt! En sak jag undrar, skickar du även inläggen upp till regeringen också.. vilket jag inte tvivlar på.. men som sagt så är det viktigast av allt! Har själv skickat meil till regeringen, om att nu får dom banne mig göra något åt alla skjutningar o sprängningar här i landet! Tack än en gång för dina kloka inlägg! Mvh Vallie Karlsson. Ängelholm.